Kedi ve Köpeklerde Pyometra / Rahim İltihabı
Kedi ve köpeklerde pyometra (rahim iltihabı), hayvanlarda genel durum bozuklukları oluşturan ve ölüm riski yüksek olan önemli bir klinik hastalıktır. Köpeklerde sık görülmesine karşılık kedilerde daha az görülür.
Daha çok doğum yapmamış 3 yaş üzeri veya doğum yapmış 5 yaş üzeri kedilerde gözlense de, hayvanların kızgınlıklarını ertelemek için kullanılan progesteron içeren ilaçlar ya da mekanik yollarla ovulasyonun uyarılması nedeniyle genç yaştaki kedilerde de oluşmaktadır. Hastalık hemen her yaşta görülmesine rağmen özellikle yaşlı ve hiç doğum yapmamış köpeklerde daha sık görülür.
Pyometra/Rahim İltihabına Yatkın Köpek Irkları
Pyometraya yatkın olduğu bildirilen ırklar; Rottweiler, Saint Bernard, Chow Chow, Golden Retriever, Minyatür Schnauzer ırkları olarak sıralanabilir. Pyometra oranının daha az görüldüğü ve bu nedenle daha dirençli diyebileceğimiz ırklar arasında Alman Çoban köpekleri, Daschunds ve İsveç av köpekleri sayılmaktadır.
Kedi ve Köpeklerde Pyometra/Rahim İltihabı Oluşumu
Uterustaki hormonal durum (uzun süre progesteron hormonunun etkisine maruz kalma, progesteron içerikli uygulamalar) ve şekillenen bakteriyel kontaminasyonlar sonrası etkileşimler neticesinde oluşmaktadır.
Pyometra köpeklerde ve kedilerde kızgınlık belirtileri sonrası hastalık belirtileriyle ortaya çıkar. Ayrıca kızgınlığın herhangi bir fazında da ortaya çıkabilir. Uterusta irinli içerik birikmesi sonucu oluşan bakteriler kana ulaşarak hayvanda septik şok belirtilerini şekillendirmektedir.
Kedi ve Köpeklerde Pyometra/Rahim İltihabı Belirtileri
Hasta hayvanda klinik olarak eğer serviks açıksa vajinal akıntı, iştahsızlık, uyuşukluk olmakla birlikte yüksek ateş gibi genel durum bozuklukları göze çarpar.
Pyometra/Rahim İltihabı Tedavisi
Pyometra şekillenen kedi ve köpeklerin durumu acildir. Vakit kaybetmeden en yakın veteriner kliniğinde tedavi edilmesi gerekmektedir.
Septisemi, uterus yırtılması, peritonis ve septik şok riskinden dolayı hayvanlar derhal tedavi altına alınmalıdır. Destekleyici tedavi ile gerçekleştirilen ovariyohisterektomi (cerrahi müdahale) birinci ve en iyi yöntemdir. Yapılan ovariyohisterektomiyle enfeksiyon bölgesi uzaklaştırıldığı için kedi ve köpeklerin genel sağlık durumlarının iyileşmesi hızlı ve başarılıdır.